Borgloon door het jaar heen.

BRASSERIE ST- BERNARD  1820-1920 KERNIEL.

Borgloon de fusiegemeente bestaande uit 13 deelgemeenten. Eentje ervan is Kerniel. In Kerniel was er tussen 1820-1920 een brouwerij in een van de grootste hoeve van Kerniel. Een beschrijving van de “Kasteel hoeve Hagebroek”

“Kasteelhoeve Hagebroek”.

Resterend gedeelte van een gesloten hoeve, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) weergegeven als de grootste hoeve van het dorp. Mogelijk gaat het hier om de resten van het kasteel van de heerlijkheid Haebroek, een Loonse heerlijkheid op het grondgebied van Kerniel, in 1540 eigendom van de ridder van Meuwen, in XVII bewoond door Arnold de Mombeeck en in XVIII eigendom van graaf de Borchgrave van Bovelingen (Mechelen-Bovelingen onder Heers). Van 1840 tot 1920 functioneerde hier naar verluidt de St.-Bernardbrouwerij. Van het oorspronkelijke gesloten complex rest na deling van het goed alleen het N.-gedeelte. De oude kern blijkt uit de hergebruikte muurankers (smeedijzer met krullen), uit XVII, en de op een aantal plaatsen hergebruikte XVII-materialen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken.  Inrijpoort met aansluitende stal in de N.O.-vleugel aan straatzijde, het geheel daterend uit XIX  Aan straatzijde een bakstenen rondboogpoort; de basis van de linker post wordt gevormd door een kalkstenen blok met (nu omgekeerd) decoratief reliëf (XVI?); in de linkerwand van de doorgang zijn mergelstenen blokken bewaard of hergebruikt. De aansluitende stal heeft aan erfzijde een poortje met houten latei en hergebruikte kalksteenblokken als posten. Woonhuis van vier trav. en anderhalve bouwl. met aansluitende stal van een trav., met ordonnantie uit XIX a. Het gebouw werd verlaagd, cf. een gedeelte van de muurvlechtingen van de oorspronkelijke dakhelling in de N.O.-zijgevel. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de vensters en de deur in een vlakke kalkstenen omlijsting met verankerde latei, en de drie zolderluiken in houten kozijn. In de achtergevel, vier kleine, getraliede en geprofileerde houten kozijnen en een deur zoals in de voorgevel. In de N.O.-zijgevel, twee houten zolderkozijnen in de geveltop, en twee gedichte vensters in kalkstenen omlijsting. Aansluitend bij deze gevel, buiten het erf, een bakstenen stal uit XIX B met getoogde, bakstenen muuropeningen.

Achteraan het erf, in de Z.W.-vleugel, dwarsschuur onder zadeldak (gedeeltelijk Vlaamse pannen). Vergroting naar voren toe van het l.gedeelte, onder doorgetrokken dakschild. Rechth. poort onder houten latei”

Van de periode van de brouwerij zijn nog verschillende documenten bewaard gebleven .

Brouwers:  5 bouwers van de familie GROFFILS volgen elkaar op.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: